Het Ensemble

Het Neretva Ensemble is een Antwerps symfonisch amateurorkest onder leiding van dirigent Bart Van Casteren, met thuishaven in de Academie Berchem muziek–woord. Doorheen de jaren heeft het ensemble zich weten te ontpoppen van een bescheiden groepje muzikanten tot een heus symfonisch orkest. Tweemaal per jaar concerteren ze met een gevarieerd programma aan klassieke werken, filmsoundtracks, wereldmuziek en meer.

Het ensemble is gegroeid uit de gelegenheids-begeleidingsgroep van het Antwerpse PIH koor (opgericht in 1999) onder leiding van dirigent Bart Van Casteren. Na een kooroptreden in Wilrijk (oktober 2000) werd ervoor gekozen om een vast ensemble samen te stellen en regelmatig te repeteren. Het ‘PIHAMA Ensemble’ met een zestal muzikanten werd opgericht. Twee muzikanten hiervan, pianiste Vera en celliste Lut, spelen nog steeds mee in het huidige Neretva Ensemble. Ook Marleen, die de presentatie verzorgt, was er al bij vanaf de start. Naast de begeleiding van het koor verzorgde het ensemble ook eigen optredens.

Vanaf september 2003 werd het ensemble uitgebreid met een aantal jonge muzikanten, gerekruteerd vanuit de musiceerdagen van Jeugd en Muziek. Vanaf dan werd er wekelijks gerepeteerd op zaterdagnamiddag. Het muzikale ensemble werd herdoopt tot het ‘Neretva Ensemble’. Bekijk hier foto’s van hoe het Neretva Ensemble begon.
Intussen is het ensemble verder uitgegroeid tot een heus orkest bestaande uit een 60-tal leden. 

Het Neretva Ensemble is een feitelijke vereniging. De werking wordt gedragen door een aantal thematische werkgroepen, bestaande uit leden van het orkest.

Het ensemble is genoemd naar de gelijknamige rivier die door de Bosnische stad Mostar loopt. Deze stad werd zwaar getroffen door de oorlog in ex-Joegoslavië, waarbij onder meer de eeuwenoude brug over de Neretva rivier, de verbinding tussen het Moslim en Christelijk deel van de stad werd vernield.

Lange tijd droomden de Neretvaleden ervan om aan de oevers van de Neretva rivier een concert te spelen. Deze droom werd werkelijkheid in april 2011. Het ensemble ging op concertreis doorheen Bosnië-Herzegovina en Kroatië, waar ze drie succesvolle concerten brachten in Sarajevo, Mostar en Dubrovnik. Het concert in Mostar werd in openlucht opgevoerd met zicht op de Neretva rivier. Een unieke ervaring voor alle Neretva muzikanten!

In augustus 2014 trokken ze er opnieuw op uit voor een nieuwe concertreis. Ditmaal niet naar de oevers van de Neretva, maar die van de Moldau in Praag. Deze reis was de kroon op het 10-jarig bestaan van het ensemble! Bekijk hier de foto’s van deze concertreis.

Een nieuwe mijlpaal in de Neretva-geschiedenis was april 2016; de uitvoering van de majestueuze Carmina Burana. Samen op het podium met drie professionele solisten en een gelegenheidskoor van meer dan 120 zangers wist het ensemble zijn grenzen weer te verleggen. Klik hier voor foto’s en audiomateriaal van dit concert.

In december 2016 hadden we de eer om het podium te delen met de getalenteerde Oud-speler Adil Benhsain, die het publiek in vervoering bracht met zijn innemende muziekspel. (Foto’s vind je hier.) Ook voor het lenteconcert 2017 mocht Neretva een solist verwelkomen, en wel één uit haar eigen midden: fluitiste Kris de Roeck!

In mei 2018 zochten de Neretvanen opnieuw andere oorden op: een concertreisje naar Brugge zorgde voor een leuke afwisseling. Daar schitterde onze harpiste Fanny Van Coninckxloey op het podium als soliste.

In april 2020 zouden we normaal het podium hebben gedeeld met niemand minder dan pianist Philippe Sysmans, de winnaar van Canvas-wedstrijd Speel het Hard, maar daar stak de Corona-crisis helaas een stokje voor…Vanaf maart 2020 tot september 2021 lagen onze activiteiten noodgedwongen stil. Maar sinds september zijn we opnieuw van start kunnen gaan en zijn we helemaal klaar voor nieuwe avonturen!